Kossuth téri piac és a Wekerle telepi kispiac fejlesztési koncepciója.

2016. május 10-én tartotta a soron következő rendes bizottsági ülését a Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság, mely 10 napirendi pontot tárgyalt. Ezekből egy témát emelnék ki.

Mindjárt az első – és egészen biztosan a legnagyobb lakossági érdeklődést is generáló – a Kossuth téri piac és a Wekerle telepi kispiac fejlesztési koncepciójának tárgyalása volt. Sajnálatos módon ezt a témát már évek, évtizedek óta próbálja az illetékes bizottság, illetőleg az adott időben regnáló képviselő-testület tárgyalni, és valamiféle döntést is hozni. Mindez idáig nem sikerült. Minden esetben az eredménytelenség elsődleges és meghatározó oka az anyagi fedezet hiánya volt.

Ennek fényében már a felújítási koncepciók is nagyon visszafogottak lettek úgy az MSZP, mint a FIDESZ részéről (tulajdonképpen előre elkönyvelik az esetlegesen benyújtott koncepcióik bukását). Ötletekben szegény, csak halvány, valamiféle részleges megújulást ígérő koncepciót nyújtottak be. Ezek a tervek tulajdonképpen a XX. század közepi állapotokat próbálják konzerválni.

Tájékoztatást kaptunk, hogy anyagi fedezettel jelenleg sem rendelkezik a piac felújítása tekintetében az Önkormányzat. Rendkívül szomorú és sajnálatos, hogy a kerület saját tulajdonát sem képes megfelelőképpen karbantartani, felújítani.

A kispesti Jobbik határozottan rámutatott, hogy semmiképpen nem kellene az 1950-es évek állapotához ragaszkodni, mert már ekkor is így nézett ki a piac jelentős része (a csarnokrész kivételével), mint jelenleg. A XXI. század közepe felé tartunk, ha kitekintünk a szomszédos kerületek piacaira, láthatjuk a nagymértékű lemaradásunkat. A kispesti piacon a normál felújítás, a kisebb toldozgatás-foltozgatás nem segít. Ennél több kell! Úgy kell nekiállni, és olyan koncepciót kell, kellene elfogadtatni és megvalósítani, mely egyértelműen a fejlődést tükrözi, és azt minden tekintetben hozza is magával.

A kerületi Jobbik álláspontja, hogy akik a piaci vásárlást kedvelik, - a piaci rendezetlenség és kaotikus állapotok miatt - ne kényszerüljenek bele abba, hogy évekig - mint jelenleg is - a Lidl-be vásároljanak.

A kispesti vásárlók, lakosok ennél sokkal több törődést érdemelnek.

Dr. Nagy István