Kényszerátalakítás a kispesti egészségügyi ellátásban!

Októberben a Közművelődési, Oktatási, Sport, Ifjúságpolitikai és Egészségügyi Bizottság 7 napirendi pontot tárgyalt.

A legtöbbeket érintő kérdés, a Kispesti Egészségügyi Intézet szakorvosi, és nem szakorvosi óraszámainak átcsoportosítása volt. Az intézményvezető kérte, hogy az évek óta betöltetlen álláshelyekre fenntartott óraszámokat csoportosítsák át, így azokat a szakrendeléseknél fel tudják használni. Kérését a bizottság támogatta. Fontos, hogy minél jobb, szakszerűbb ellátásban részesüljön a kispesti lakosság. A várakozási idő sajnálatos módón nem lesz rövidebb, hiszen nincs kellő létszámú orvos. Az intézmény vezető megnyugtatta a bizottság tagjait, hogy az ellátás minősége ettől nem fog változni de ez igazából azt jelenti, hogy ahol eddig hónapokat vártunk orvos hiányában, ott ezentúl se lesz orvos, viszont ne is reménykedjünk abban, hogy ez változni fog.

Szintén fontos változás a kerület életében, hogy a KLIK-ből a kis KLIK-ek megalakultak. Az átalakulásnak köszönhetően  kerületünk 2017. január 1-től a Külső-Pesti Tankerület része lesz. A vezetői tisztet Bak Ferenc tankerületi igazgató látja majd el. Irodája a XVIII. kerületben, az Üllői út 453. szám alatt lesz megtalálható.

Ez a változás a működésben nem okozott fennakadást, a tanév rendben elindult.

A bizottság elfogadta az Óvodák és bölcsődék ügyeleti rendjéről szóló felterjesztést. E szerint 2016. december 27-től -2016. december 30-ig az óvodák és bölcsődék zárva tartanak. Óvodai ügyelet a Kispesti Zöld Ágacska Óvoda (1191 Budapest, Berzsenyi utca 6.), a bölcsődei Ügyeletet pedig a Bokréta Bölcsőde (1191 Budapest, Berzsenyi utca 4.) látja el.

Az óvodák és bölcsődék 2017. január másodikától lesznek újra nyitva.

Fontos változásról számoltak be a Káptalanfüredi Üdülőtábor 2017. évi turnusbeosztása, üdülési költségei, és a foglalás rendje megismerése során.

Mivel korábban a kerületi szervezetek foglalását ellehetetlenítette a kerültünkhöz nem tartozó igénylők foglalása, az önkormányzat meghatározta, hogy főturnusra november 15-ig csak kispesti intézmények, szervezetek adhatnak le előfoglalási igényt. Egyéb változás a táboroztatásban nem történt.

A bizottság elfogadta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XlX. .1 sz. könyvtárának beszámolóját.

E mellett a bizottság rendben találta az elszámolását a nyári táborok támogatására beérkezett pályázatoknak, és a Kispesti Bolyai János Általános iskola Alapítványának.

Dobó József