Közbiztonsági fórumon járt a képviselőnk!

A kispesti önkormányzat és a XIX. kerületi rendőrkapitányság által rendezett közbiztonsági fórumon Plánk Róbert rendőr ezredes, kapitányságvezető köszöntötte a megjelenteket, köztük Lázár Tamás önkormányzati képviselőt.

Plánk Róbert elmondta, hogy az idei év első kilenc hónapjában 980 ismertté vált bűncselekmény történt Kispesten, amely az előző évekhez képest látványos csökkenést jelent. A rendőrség munkáját a nyomozások eredményességi mutatói is tükrözik, ezen a téren jelentős emelkedés történt 2014-hez képest. Az ismertté vált ügyek több mint 80 százalékát sikerült felderíteni Kispesten, és ez más fővárosi kerületekhez viszonyítva rendkívül jó eredménynek számít – hangsúlyozta a kapitányságvezető.

Plánk Róbert rendőrkapitány ezúton is felhívta a figyelmet az ún. „unokázós” csalókra, akik elsősorban nyugdíjasok sérelmére követnek el bűncselekményeket. Az elkövetői csoportok tagjai úgy tévesztik meg az időskorúakat, hogy – jellemzően a késő esti órákban vagy az éjszaka közepén – a nyilvános telefonkönyvből elérhető vezetékes telefonszámon keresik őket azzal a hírrel, hogy valamelyik családtagjuk bajba került, és sürgősen segítségre, pénzre volna szüksége, amit természetesen majd ők átvesznek, és eljuttatják hozzá. Sajnos még mindig előfordulnak olyan esetek, amikor a sértettek pillanatnyi megdöbbenésükben és kétségbeesésükben rossz döntést hoznak, és hajlandóak nagyobb összegeket is átadni teljesen idegen személyeknek anélkül, hogy előtte felhívnák az említett hozzátartozójukat, és ellenőriznék az állítások valóságtartalmát. Ráadásul az elkövetői csoportok gyakran változtatják a bűncselekmények helyszíneit, hogy ezzel is megpróbálják csökkenteni a lebukás veszélyét, ezért az ilyen jellegű bűncselekmények felderítése jelentős nehézségekbe ütközik – tette hozzá Plánk Róbert.

Kispest rendőrkapitánya egy újonnan terjedő csalási módszerről is beszámolt, amikor a sértettet telefonon hívják fel azzal a hírrel, hogy nagyobb összeget nyert a Szerencsejáték Zrt.-től, de ahhoz, hogy átvehesse a „nyereményét”, először fel kell töltenie több ezer forintot egy megadott mobiltelefonszám egyenlegére. Természetesen a sértett ezt követően sem kap semmilyen nyereményt, az általa feltöltött összeggel pedig az erre szakosodott bűnözőket támogatja, s ezekben az esetekben is rendkívül nehéz a hatékony felderítés. Ezért is nagyon fontos a kellő óvatosság és odafigyelés, amellyel meg lehet előzni a hasonló csalásokat, illetve bűncselekmény kísérlete esetén is minél hamarabb értesíteni kell a rendőrséget – emelte ki a kapitányságvezető.

A Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság elnöke említést tett arról, hogy az elmúlt években több olyan programot is indítottak, amely az állampolgárok jogi közérzetét és bírósági ismereteinek színvonalát javítja: aktívan részt vesznek a Nyitott Bíróság Programban, tanúgondnok látja el feladatait, valamint ingyenes jogi segítségnyújtás és mediációs eljárás is működik a bíróságon. Trappné dr. Kiszel Rita hangsúlyozta, hogy a veszélyeztetett sértettek – például gyermek- és időskorúak, betegek és fogyatékkal élők – sérelmére elkövetett bűncselekmények tettesei magasabb büntetésre számíthatnak. Felhívta a figyelmet a közelmúltban bevezetett új jogi kategóriára, a különös bánásmódot igénylő sértettre, aki a bíróságnak jelezheti az általánostól eltérő problémáit, sajátos szükségleteit a bűncselekmény jellegére vagy az elkövetés körülményeire való tekintettel. A bíróság elnöke bejelentette, hogy – az eddiginél is szorosabb szakmai együttműködés érdekében – a kispesti bíróság és a rendőrkapitányság együttműködési megállapodást köt majd, hogy még szorosabban és összehangoltabban tudjanak fellépni a bűncselekmények megelőzése és felderítése érdekében.

Lázár Tamás
önkormányzati képviselő