Jobbikos önkormányzati beszámoló

Kispest önkormányzatának Szociális és lakásügyi bizottsági ülésről készült beszámoló

A bizottság a 2016-os évet az előző év értékelésével kezdteÖsszességében elmondható, hogy a bizottsági munka a hatályos jogszabályi keretek közt működött, amelyet igyekeztünk összeegyeztetni a kerületben élők igényeivel, szükségleteivel.

Az elmúlt évben nagy hangsúlyt fektettünk a „Kunyhóból a lakásba” programba. Ennek keretében az élhetetlen körülményekből két családnak is van esélye újra a társadalom azon rétegébe visszaintegrálódni, amelyből valamilyen oknál fogva az utcára kerültek. Ennek a programnak a sikere példaértékű is lehet, annak is kell lennie. Az elképzelés némileg „szembe megy” a szociális munka módszereivel, de a megfelelő háttértámogatással, gondozással esélyes lehet a pozitív kimenetel. A helyzet megoldása sok szempontból akadályozott, nem egyszerű, de mindenképp előrelépésnek kell történnie.

Sajnálatos módon a hajléktalan kérdésben a kerületben vannak hiányosságok. Gondolok itt például a Kossuth téren élni kényszerülőkre, akik bár van felelős az ellátásukért, mégis ellátatlanok. Kerületi szinten a hajléktalanok problémáival több szervezet is foglalkozik. Ilyen a Vöröskereszt, a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ Családsegítő Csoportja, a Város Mindenkié csoport, és a Kijárat Egyesület. Remélhetőleg az idei évben a tavalyi hiányosságok, mind pénzbeli, mind szakmabeli javulást mutatnak. Ha már ennyi segítő szervezet próbál ezen a területen működni több hatékonyság, és eredmény lenne várható. Természetesen tudjuk a szociális területen a pénz kevés, a hatékonyság pedig nagyon sok összetevőből áll, a munkatársak terheltek. Mindezek ellenére megoldást kell találni azokra a problémákra, amelyek közvetlenül érintik a kerületi lakosokat, illetve kliensek életminőségén is javítani kell.

Mint már a tavalyi évben is szó volt róla január 1-től hatályba lépett jogszabály értelmében a Kispesti Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, új nevén Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum Szervezeti és Működései Szabályzata, valamint Integrált Szakmai Programja elfogadásra került.

Egy másik fontos kérdés is előkerült. Mégpedig a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról szóló 8/2015. (III.27) önkormányzati rendelet módosítása. A Pensio Minőségi Közétkeztés Kft. minden intézménytípus esetében valamint a Kispesti Egyesített Bölcsődék vezetője javasolta, hogy mind az étkezési díj, mind pedig a térítési díj megemelésre kerüljön. Indoklásul a megnövekedett élelmiszer árakat hozták fel, valamint, hogy a 37/2014.(IV.30) EMMI rendelet értelmében külön diétás étrendet kell biztosítaniuk az ételallergiában szenvedő gyermekek számára. A térítési díjak emelkedésére márciustól számíthatnak a családok. Ezt az intézkedést a Jobbik nem támogatja!

Vass András